Întrebări și răspunsuri

 

Ce trebuie să fac prima dată?

Primul pas este înregistrarea. Puteți să o faceți personal în biroul nostru, sau online, completând chestionarul pe site-ul nostru (secțiunea "Înregistrare candidat").

Ce documente trebuie să trimit?

În cazul în care dvs. ca și candidat veți accepta oferta de muncă, vor fi necesare următoarele documente:
 • Buletin sau pașaport – valabil și nedeteriorat,
 • Permis de conducere (nu este întotdeauna cerut) - pentru cei care de regulă conduc un autoturism,
 • Număr SoFI / BSN – în cazul persoanelor care au mai lucrat în Olanda,
 • Opțional, certificatele, atestatele sau autorizațiile pe care le aveți,
 • Un document din partea băncii care confirmă că sunteți posesorul unui cont bancar (în EUR) sau un card atașat la un cont olandez.

Atenție! În Olanda, pentru orice deplasare în afara locului de cazare, cu atât mai mult către și de la locul de muncă, trebuie să aveți asupra dvs. documentul de identitate (buletin sau pașaport). Lipsa documentului de identitate la locul de muncă poate să determine refuzul angajatorului de a vă primi la locul de muncă și întoarcerea acasă în România pe cont propriu.

Firma Wiatrak – Jobs este o firmă demnă de încredere?

Noi lucrăm doar cu companii de încredere care au certificate, îndeplinesc standardele și care funcționează pe piață de câțiva ani, și suntem o societate comercială înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J4/1771/15,10,2021, CUI: 45064802. Aceste lucruri ne oferă credibilitate.

Care este timpul de așteptare după înregistrare?

Acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de la disponibilitatea la plecare, ofertele de muncă disponibile în săptămâna respectivă, experiența dvs. profesională sau cunoașterea unei limbi străine.

Wiatrak – Jobs SRL percepe taxe înainte de plecare?

Wiatrak – Jobs SRL nu percepe taxe de la candidați pentru serviciile de recrutare, traducere, chestiuni administrative sau juridice, organizare de transport, coordonare sau/și altele. Potrivit Legii privind promovarea ocupării forței de muncă și a pieței forței de muncă din 20/04/2004 (articolul 121 punctul 2), încasarea de taxe pentru intermediere este interzisă. Abaterea de la litera legii se supune unor amenzi.

6. Care este lista lucrurilor pe care trebuie să le iau la plecare?

 • Buletinul sau cartea de identitate valabilă și nedeteriorată, sau pașaportul,
 • Permisul de conducere - dacă aveți,
 • Documentul SOFI / BSN - dacă dețineți,
 • Pernă, pilotă (pătură sau plapumă), sau sac de dormit,
 • Îmbrăcăminte și încălțăminte de lucru (cu bombeu metalic), dacă se cere,
 • Un document din partea băncii care confirmă că aveți un cont bancar în EUR, un card atașat contului bancar, sau un card de cont olandez,
 • Bani de buzunar pentru perioada de început,
 • Câteva tacâmuri, o cană, 1-2 farfurii - alte aparate de bucătărie sunt incluse la locul de cazare.

Pentru cât timp se poate pleca și care este numărul de ore de lucru asigurat?

Perioada minimă de lucru declarată este de la câteva săptămâni la un an. Cel mai mare număr de oferte este condiționat de o perioadă de muncă de jumătate de an. Numărul de ore de lucru pe săptămână depinde de mai mulți factori și poate fi de la 30 la 50 de ore pe săptămână. Standardul în Olanda este un nr. de 38 de ore pe săptămână la care se pot adăuga (în funcție de nevoile angajatorului și cu acordul angajatului) ore suplimentare plătite.

După cât timp pot veni acasă în concediu și cât de des?

În mod standard, concediul poate fi de la o săptămână la două, de regulă 2 săptămâni, la fiecare 12 săptămâni lucrate. Adesea, totuși, se poate stabili și individual și este o chestiune de înțelegere între angajatorul olandez și dvs.

Este posibil să primesc informațiile legate de partea de salarizare?

Legalitatea câștigurilor salariale este confirmată de fluturașul de salariu - Salaris, unde puteți găsi următoarele informații:
 • Salariul brut,
 • Suma plătită în contul dvs.,
 • Perioada pentru care remunerația a fost plătită,
 • Numărul de ore lucrate,
 • Costurile de asigurare, impozit, cazare și sumele pentru concediul plătit,
 • Numele angajatorului.

Când și în ce formă mă pot aștepta la prima plată?

Banii câștigați sunt transferați în contul dvs. în EUR (sau în contul olandez dacă aveți unul și optați pt. acest lucru), sub formă de plăți săptămânale sau lunare. Primul transfer are loc la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de muncă sau o dată pe lună la date fixe - depinde de angajator (adică de agențiile olandeze de ocupare temporară a forței de muncă) la fața locului în Olanda. Condiția pentru transferul legal de bani în contul angajatului este de a avea un număr de identificare fiscală olandez - SOFI / BSN. În mod normal, procesul de obținere a acestui număr durează câteva zile (de formalități se ocupă angajații firmei angajatoare din Olanda).

Trebuie să plătesc pentru asigurare și cazare imediat după sosire?

Aceste costuri sunt deduse din banii câștigați săptămânal după prima săptămână de muncă, deci nu trebuie să plătiți nimic imediat după sosire.

Transportul către Olanda este organizat de compania dvs.?

Acest lucru depinde de ofertele de muncă pe care le primim, pentru că la unele oferte se cere transport propriu, iar la altele nu. Avem de asemenea, multe oferte în care transportul propriu nu este necesar și, atunci vă oferim contactul către o firmă de transport (dacă doriți acest lucru) cu care colaborăm noi, urmând ca dvs. să vă organizați plecarea cu firma respectivă, adică locul de preluare din România, prețul biletului, cantitatea de bagaje, ș.a.m.d. Există posibilitatea ca dvs. să plecați cu o firmă aleasă de dvs. sau chiar și cu avionul. Pentru orice formă de transport costul biletului este suportat de dvs.

Dimensiunea bagajelor este limitată?

Dimensiunea sugerată a bagajelor și numărul lor este de max. 2 bagaje mari de până la 30 de kilograme în total și un bagaj mic de mână. Este bine să vă informați personal direct de la firma de transport cu care veți pleca asupra condițiilor referitoare la bagaje. Sugestia noastră este să nu luați prea multe alimente cu dvs. pentru că în fiecare locație din Olanda sunt magazine foarte bine aprovizionate deschise 7 zile pe săptămână, iar prețurile sunt asemănătoare, sau chiar mai mici decât în România la multe produse.

Transportul de la locul de muncă la cazare este garantat în Olanda?

Desigur, garantăm transportul la locul de muncă și înapoi. De obicei, este o mașină pusă la dispoziția angajaților. În cazul în care distanțele față de locul de muncă sunt mici, pot fi puse la dispoziție și biciclete. Ambele forme de transport la și de la locul de muncă sunt gratuite. Atenţie! Nu se aplică unor oferte de muncă pentru care este necesar transportul propriu.Atenție! Persoanele în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe (narcotice) nu vor fi preluate de nici un transportator și nici nu vor

Asigurarea îmi acoperă și șederea în Olanda?

Desigur – fiecare lucrător este acoperit de asigurarea de sănătate, care acoperă îngrijirea medicală și produse farmaceutice în cazul unei boli sau a unui accident. Asigurarea nu include eventuale vizite la medicul dentist. Vă sugerăm ca, cu aproximativ 1 lună înainte de a pleca în străinătate să vă faceți un control de specialitate în România pentru că peste graniță aceste servicii sunt de regulă foarte scumpe, iar asigurarea nu acoperă acest tip de probleme medicale. Asigurarea acoperă perioada în care o persoană lucrează în Olanda (sau în alte țări), dar pentru călătoria până la locația angajatorului vă sugerăm să vă faceți asigurarea individuală.

Asigurarea se aplică și în România, de exemplu în timpul concediului?

Prin definiție, asigurarea acoperă șederea în Olanda pe perioada contractului de muncă. Unii angajatori din Olanda oferă posibilitatea de a extinde asigurarea pentru perioada de concediu, astfel încât să nu trebuiască să vă asigurați separat pentru această perioadă. O astfel de asigurare este posibilă și trebuie să anunțați la angajatorul dvs.

Garantați cazarea în străinătate?

Cazarea, asigurarea și alte formalități sunt garantate și organizate de angajatorii din Olanda cu care noi avem contracte. Ei vă organizează șederea în Olanda.

La ce standard de cazare să mă aștept?

Clienții noștri au hoteluri și case în funcție de regiune și de locul de muncă. Toate spațiile de cazare sunt complet echipate. Există frigidere, mașini de spălat, aragazuri (sau chiar cantină) și alte tipuri de echipamente utile pentru o viață normală. Camerele sunt doar de 2 persoane.

Partea de alimentație este pe cont propriu?

Da - fiecare persoană angajată își organizează alimentația pe cont propriu. Există acces la magazinele de băcănie și la supermarketuri. În unele locuri de cazare în cazul prânzului se poate opta pentru meniul zilei.

La locul de cazare există acces la internet?

Majoritatea locurilor de cazare au acces gratuit la Internet.

După ce ajung acolo cui pot să anunț o problemă ?

Fiecare angajator la locul unde veți fi angajat are personal desemnat cu primirea informațiilor sau a reclamațiilor legate de:

 • absența la locul de muncă din cauza unor probleme de sănătate sau din alte cauze,
 • probleme legate de cazare,
 • probleme sau clarificări legate de plata remunerației,
 • planificarea transportului la și de la locul de muncă,
 • informații legate de transportul și rezervarea biletelor pentru plecările acasă în concedii (dacă nu optați să vă faceți rezervările necesare pe cont propriu).

Noi ca și agenție de recrutare oferim ajutor în organizarea transportului către Olanda sau înapoi către România.